Αγ. Θωμά 17, Τ.Κ. 11527, Αθήνα

Α΄ Χειρουργική Κλινική – Επικοινωνία – Πληροφορίες

 

Α΄ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Επικοινωνία – Πληροφορίες

 

  1.       Γ.Ν.Α «Λαϊκό», Αγ. Θωμά 17,  Γουδή 115.27, ΑΘΗΝΑ
  2.       Τηλ.: +30 210-7456201, +30 210-7456672,
  3.       Τηλεομοιότυπο (Fax):213 2061766
  4.       Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (E mail): asurgery@med.uoa.gr
  5.       Ιστοσελίδα – Ιστότοπος: http://www.axsurgery.blogspot.gr
  6.       Γραμματεία Κλινικής: 210 7456201, 210 7456672

        Αριθμός κλινών Κλινικής: 66

 

Σύντομη ιστορική αναδρομή

     Η Α’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μία από τις πλέον ιστορικές χειρουργικές κλινικές της χώρας μας και μία από τις δέκα παλαιότερες χειρουργικές κλινικές των Βαλκανίων. Κατά τη διαδρομή της στο χρόνο, έχει τιμηθεί από κορυφαίες προσωπικότητες της Ιατρικής Επιστήμης και έχει συνδεθεί με την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών στη Γενική και Αγγειακή Χειρουργική και  τη Χειρουργική Θώρακος.

     Ιδρύθηκε το 1838 με πρώτους διευθυντές τους Καθηγητές της Ιατρικής Γεώργιο Oλύμπιο και Ερρίκο Στράϊμπερ, ο οποίος εισήγαγε στην Ελλάδα την αναισθησία με αιθέρα. Εν συνεχεία, ακολούθησε μία πλειάδα Καθηγητών – Διευθυντών της μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα, Διευθυντής ήταν ο Καθηγητής Θεόδωρος Ζαΐμης, ο οποίος χρημάτισε Υπουργός Παιδείας και αργότερα για σύντομο διάστημα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακολούθως, το 1921 ανέλαβε τη διεύθυνσή της ο Καθηγητής Μαρίνος Γερουλάνος, που είχε γίνει Καθηγητής της Χειρουργικής Παθολογίας το 1910. Η Κλινική στεγαζόταν τότε στο Πολιτικό Νοσοκομείο, κτήριο που σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

     Το 1934, το νεότευκτο και διώροφο τότε Πανεπιστημιακό Περίπτερο στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής στου Γουδή, μετετράπη σε Νοσοκομείο με την ονομασία «Λαϊκό», προκειμένου να στεγασθούν σ’ αυτό οι Πανεπιστημιακές Κλινικές Α΄ Παθολογική & Α΄ Χειρουργική.  Πρώτος Διευθυντής στην νεοεγκατασταθείσα στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» Α’ Χειρουργική Κλινική ανέλαβε ο Καθηγητής Μαρίνος Γερουλάνος με Πανεπιστημιακούς Επιμελητές τους Πέτρο Κόκκαλη (πρώτες θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις), Χάρη Τούλ και Ζαννή Καΐρη, θεμελιωτή της ελληνικής Ουρολογίας. Από το 1940 μέχρι το 1955 τη διεύθυνση της Κλινικής ανέλαβε ο Καθηγητής Γεώργιος Καραγιαννόπουλος (με μεγάλη εμπειρία στη θωρακοχειρουργική), που είχε συνεργάτη τον μετέπειτα Καθηγητή και Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Τούντα. Από το 1956 την διεύθυνση ανέλαβε ο Καθηγητής Νικόλαος Χρηστέας, ο οποίος μαθήτευσε στη φημισμένη Σχολή του διάσημου Καθηγητή Rene Leriche στο Στρασβούργο. Την εποχή εκείνη συνεργάτες του ήσαν οι μετέπειτα Καθηγητές Παναγιώτης Μπάλας, ο Ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας, ο Μιχαήλ Σέχας και ο Σταύρος Πλέσσας, οι οποίοι έδωσαν ιδιαίτερη ώθηση στην Αγγειακή Χειρουργική. Τον Καθηγητή Ν. Χρηστέα διαδέχθηκε το 1971 ο Καθηγητής Παναγιώτης Χρυσοσπάθης, ο οποίος πραγματοποίησε πρωτοποριακές για την εποχή του εγχειρήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, με εξαιρετικούς συνεργάτες μεταξύ των οποίων τον μετέπειτα Kαθηγητή Βασίλειο Γολεμάτη.

1

Το 1982 ανέλαβε διευθυντής της Κλινικής ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπάλας ο οποίος θεωρείται εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης Ελληνικής Αγγειακής Χειρουργικής. Μετά την αφυπηρέτησή του το 1994, ανέλαβε Διευθυντής της Κλινικής ο Κος H. Μπαστούνης, Kαθηγητής από το 1997.

    Το χρονικό διάστημα 2008 – 2011 την Διεύθυνση της Κλινικής ήσκησε ο Καθηγητής Κος Ευστάθιος Λ. Παπαλάμπρος ενώ για τα έτη 2011-2014, Διευθυντής της Κλινικής ήταν ο Καθηγητής Κος Χρήστος Π. Τσιγκρής. Από 01/09/2014 τη διεύθυνση της Κλινικής έχει αναλλάβει ο Καθηγητής Κος. Θ.Δ. Λιακάκος. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 την Κλινική διευθύνει ο καθηγητής κος Ε.Σ. Φελέκουρας.

 

2

 

Με δύναμη 66 κλινών, στην Α’ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διενεργούνται άνω των 1.500 εγχειρήσεων ετησίως, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μεγάλης – εξαιρετικά μεγάλης βαρύτητος και αφορούν σε όλο το φάσμα της Γενικής & Αγγειακής Χειρουργικής. Στη Κλινική εκπαιδεύονται 18 Ιατροί Ειδικευόμενοι στη Γενική Χειρουργική και 6 στην Αγγειακή Χειρουργική, ενώ ετησίως ασκούνται συνολικά περί τους 200 4ετείς και 6ετείς   Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Περισσότερες Πληροφορίες στην Επίσημη Ιστοσελίδα της Κλινικής: http://www.axsurgery.blogspot.gr

 

Στελέχωση

Στην Α’ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπηρετούν τα ακόλουθα Μέλη Δ.Ε.Π. :

1. Ευάγγελος Φελέκουρας Καθηγητής-Διευθυντής

2. Σωτήριος Γεωργόπουλος  Καθηγητής – Αν. Διευθυντής

3. Χρήστος Κλωνάρης Καθηγητής 

4. Ιωάννης Γκρινιάτσος  Καθηγητής

5. Χρήστος Μπακογιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής 

6. Ιωάννης Καραβοκυρός Αναπληρωτής Καθηγητής

7. Μιχαήλ Κοντός Αναπληρωτής Καθηγητής

8. Ανδρέας Αλεξάνδρου Αναπληρωτής Καθηγητής

9. Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής

10. Αθανάσιος Κατσαργύρης Αναπληρωτής Καθηγητής

11. Αλέξανδρος Παπαλάμπρος Επίκουρος Καθηγητής

12. Δημήτριος Σχίζας Επίκουρος Καθηγητής

Επιλογές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.