Αγ. Θωμά 17, Τ.Κ. 11527, Αθήνα

Α’ Παθολογική Κλινική – Επικοινωνία – Πληροφορίες

Επικοινωνία – Πληροφορίες
Τηλέφωνο: 213 206 1643, 213 206 1014
Fax: 213 206 1795
e-mail: secretaryapk@med.uoa.gr

Γενικά
H A’ Παθολογική Κλινική εκτός του γενικού αντικειμένου της, που είναι η εσωτερική παθολογία, έχει πολύπλευρο ερευνητικό και νοσηλευτικό ενδιαφέρον. Εστιάζει σε νεοπλασίες συμπαγών οργάνων, λοιμώξεις, ηπατοπάθειες, αιματολογικά νοσήματα καθώς και παθήσεις του θυρεοειδή και των επινεφριδίων.

Εκπαιδευτικό έργο
Το εκπαιδευτικό έργο της Κλινικής διακρίνεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό. Η κλινική εκπαιδεύει φοιτητές Ιατρικής Ζ’, Η’ εξαμήνου καθώς και τελειόφοιτους της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο μεταπτυχιακό επίπεδο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απαρτίζεται εκτός της κλινικής άσκησης και από διαλέξεις στελεχών της κλινικής, παρουσιάσεις ενδιαφερόντων περιστατικών και βιβλιογραφική ενημέρωση από τα μέλη ΔΕΠ της Κλινικής, καθώς και διαλέξεις προσκεκλημένων ομιλητών. Στόχος του μεταπτυχιακού της προγράμματος είναι αφ’ενός μεν η εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών αφ’ετέρου δε η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του επιστημονικού της δυναμικού.

Κλινικό έργο
Το κλινικό έργο επιτελείται στην Κλινική και τα εξωτερικά ιατρεία που αναφέρονται εν συνεχεία. Η Κλινική διαθέτει 44 κλίνες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην Κλινική κατ’ έτος ανέρχεται στους 1500 περίπου.

Ερευνητικό έργο
Το ερευνητικό έργο της Κλινικής διεκπεραιώνεται κυρίως στο Εργαστήριο της Α’ Παθολογικής Κλινικής το οποίο στεγάζεται στα κτήρια της Ιατρικής Σχολής στο Γουδή. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά ερευνητικά πρωτόκολλα μεταξύ των οποίων σχετικά με την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών υπό την επίβλεψη μελών ΔΕΠ της Κλινικής, στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο εργαστήριο της Κλινικής. .

Αριθμός Κλινών της Κλινικής
Η Κλινική ανακαινίστηκε πλήρως το 2018. Διαθέτει 44 κλίνες μοιρασμένες σε 14 τρίκλινους θαλάμους, 1 δίκλινο και 1 κλίνη για θεραπείες στα πλαίσια κλινικών μελετών.

Σύντομη ιστορία Κλινικής
H Α’ Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ είναι, μαζί με την Α΄ Χειρουργική Κλινική, η αρχαιότερη Κλινική της Ιατρικής Σχολής. Ιδρύθηκε το 1837 με το Βασιλικό Διάταγμα της 22.04.1837 ‘Περί Συστάσεως του Πανεπιστημίου’, Το 1933 εγκαταστάθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο με πρώτο Διευθυντή τον Καθηγητή Γεράσιμο Λιβιεράτο.
Στους κόλπους της εκπαιδεύτηκαν, στη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής και λειτουργίας, χιλιάδες ίσως ιατροί, κυρίως Έλληνες αλλά και αρκετοί αλλοδαποί, τόσο κατά τις Πανεπιστημιακές τους Σπουδές όσο και κατά την απόκτηση ειδικότητας.
Την Κλινική λάμπρυναν με την παρουσία τους σπουδαίοι ιατροί, εκπαιδευτές και ερευνητές είτε από θέσεις Διευθυντών, είτε από θέσεις στελεχών, σε διάφορες Πανεπιστημιακές βαθμίδες.

Επιλογές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.