Αγ. Θωμά 17, Τ.Κ. 11527, Αθήνα

Νεφρολογική Κλινική – Επικοινωνία – Πληροφορίες

 

Αντικείμενο Κλινικής
Περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της Νεφρολογίας: Κλινική Νεφρολογία, Αιμοκάθαρση, Περιτοναϊκή κάθαρση και Μεταμόσχευση Νεφρού.

Εξειδίκευση σε περιστατικά :
•    Ανοσολογικά νοσήματα του νεφρού και παθολογικά νοσήματα με εκδηλώσεις συμμετοχής του νεφρού.
•    Μεταμόσχευση Νεφρού

Αριθμός Κλινών Κλινικής : Δεκαεννέα (19)
•    Επίσης 15 μηχανήματα αιμοκάθαρσης και 2 πλασμαφαίρεσης, καθώς και δυνατότητα αιμοκάθαρσης για ασθενείς με ηπατίτιδα Β.
•    Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού που λειτουργεί από κοινού με το Τμήμα Μεταμοσχεύσεων και Χειρουργικής Νεφροπαθών διατίθενται κλίνες νοσηλείας ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

 Σύντομη Ιστορία του Νεφρολογικού Τμήματος
Νεφρολογικές υπηρεσίες στο Νοσοκομείο μας λειτούργησαν αρχικά στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 60 και από το 1968 διενεργείτο οξεία περιτοναϊκή κάθαρση και αιμοκάθαρση.
Το Νεφρολογικό Τμήμα λειτούργησε ως αυτόνομο στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το 1984.
Η πρώτη Μεταμόσχευση Νεφρού έγινε το 1971 στη Β΄ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθήνας, ενώ το 1984 λειτούργησε αυτόνομα το Τμήμα Μεταμοσχεύσεων Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα. Από το 1989 καθιερώθηκε η συστηματική συνεργασία του με το Νεφρολογικό Τμήμα και από το 2003 οι Μεταμοσχεύσεις Νεφρού γίνονται στα πλαίσια της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρού, η οποία λειτουργεί ως διατομεακή (Κλινική Νεφρολογίας & Μεταμόσχευσης Νεφρού και Τμήμα Μεταμοσχεύσεων Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών).

Η Κλινική Νεφρολογίας & Μεταμόσχευσης Νεφρού ιδρύθηκε στο τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 33733/Β1 (ΦΕΚ 619/τ.Β΄/2014) κοινής υπουργικής απόφασης και εγκαταστάθηκε με το 2015 (ΦΕΚ 164/τ.Β΄/2015) προκειμένου να λειτουργήσει στο Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ και ειδικότερα στα πλαίσια του Παθολογικού Τομέα αυτού. Εξυπηρετεί διδακτικές, ερευνητικές και κλινικές ανάγκες στα αντικείμενα της Νεφρολογίας και της Μεταμόσχευσης νεφρού. Στην κλινική οργανώνονται και λειτουργούν οι ακόλουθες μονάδες:

1. Νεφρολογική Κλινική

2. Ειδικές Μονάδες – Κέντρα

2.1 Μονάδα Αιμοκάθαρσης & Πλασμαφαίρεσης

2.2 Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης

2.3 KέντροΣπειραματικών Παθήσεων

2.4 Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού

2.5 Μονάδα Επεμβατικής Νεφρολογίας

                2.5.α Βιοψιών Νεφρού

                2.5.β Προσωρινής αγγειακής προσπέλασης

3. Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας-Εξωτερικά Ιατρεία

3.1 Νεφρολογικό Ιατρείο

3.1.α Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

3.1.β Διαβητικής Νεφροπάθειας

3.1.γ Πολυκυστικής Νόσου

3.2 Ιατρείο Υπέρτασης

3.3 Μεταμοσχευτικό Ιατρείο

3.3.α Τακτικών Περιστατικών

3.3.β Πρόσφατα μεταμοσχευμένων & Επειγόντων περιστατικών

3.4 Ιατρείο Προμεταμοσχευτικού ελέγχου

3.5 Ιατρείο παρακολούθησης ζώντων δοτών

Επιλογές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.