Αγ. Θωμά 17, Τ.Κ. 11527, Αθήνα

Νικόλαος Ι. Νικητέας

 

Η Ρομποτική Χειρουργική

στην Υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας

και του Δημόσιου Πανεπιστημίου.


Το Χειρουργικό Ρομπότ είναι εδώ!

Tο «ΛΑΪΚΟ» Νοσοκομείο και η Ιατρική Σχολή μπαίνουν στην τροχιά της πρωτοποριακής τεχνολογίας, στον τομέα της χειρουργικής. Το ΛΑΪΚΟ έγινε την 23η Ιουλίου2008  το πρώτο δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα με το πιο εξελιγμένο σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής με βάση τα διεθνή δεδομένα.

Νιώθουμε πραγματικά περήφανοι σήμερα, ως πανεπιστήμιο, αλλά και ως  Έλληνες πολίτες. Γιατί με αυτή την εξέλιξη ανοίγεται νέος ορίζοντας. Και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά πριν από όλους για τους Έλληνες ασφαλισμένους, που αποκτούν πρόσβαση σε μια άλλη ποιότητα χειρουργικής, που αλλάζει πλήρως και τα εγχειρητικά και τα μετεγχειρητικά δεδομένα.

DSC_5557Η μεγάλη αυτή στιγμή, κρύβει πίσω της μια μακρά, δύσκολη και δύσβατη πορεία. Χρειάσθηκαν συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες της ηγεσίας  του Υπουργείου Υγείας, της Σχολής μας, του Νοσοκομείου και όλου του Επιστημονικού προσωπικού του για να αποκτήσουμε αυτόν τον νέο ένοικο, που εγκαταστάθηκε ήδη και λειτουργεί στον 2ο όροφο του «ΛΑΪΚΟΥ» και ακούει στο όνομα Da Vinci.

Χρειάσθηκε κυρίως η ενεργός συμπαράσταση, η καθολική υποστήριξη και καθοδήγηση των καθηγητών- διευθυντών των πανεπιστημιακών χειρουργικών κλινικών που εμπλέκονται στην χρήση του. Τίποτε δεν θα είχαμε καταφέρει εάν ο Καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης, Διευθυντής της Β΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής, δεν πίστευε στο εγχείρημα και δεν το στήριζε με όλες του τις δυνάμεις. Σημαντική συμβολή είχε και ο Καθηγητής Κος  Ηλίας Μπαστούνης, διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κος Αναστάσιος Ζέρβας Διευθυντής της Α΄ Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου. Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι χωρίς τις δική τους συμπαράταξη το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα δεν θα είχε ολοκληρωθεί. Ιδιαίτερη και καθοριστική ήταν και ή συμβολή του Αναπληρωτή Καθηγητή και πρώην Υφυπουργού Υγείας Κου Αθανασίου Γιαννόπουλου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι όλα, τελικά, κρίθηκαν από μια υπογραφή. Η υπογραφή ανήκει στον Υπουργό Υγείας, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που κατάλαβε την σημασία του εγχειρήματος, έγινε συμμέτοχος στο όραμα και φρόντισε να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Και αυτό το όραμα, είναι να βάλουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το Δημόσιο Νοσοκομείο, την Ελλάδα στον χάρτη των υγειονομικά προηγμένων  χωρών του πλανήτη.

Η Ρομποτική Χειρουργική Τεχνολογία, που αλλάζει και ανατρέπει τα δεδομένα για τις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις, τίθεται στην υπηρεσία του Πανεπιστημίου και μέσω αυτού, όλων των Ελλήνων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Η χρήση του ρομπότ σε μεγάλη γκάμα επεμβάσεων :

–  Αντικαθιστά τις μεγάλες τομές στο σώμα, με τέσσερις τομές λίγων χιλιοστών.

– Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός συστήματος φακών υψηλής ακριβείας και τρισδιάστατης απεικόνισης, που έχει τη δυνατότητα να μεγεθύνει το σημείο της επέμβασης έως και 15 φορές, με αποτέλεσμα να διευρύνονται ουσιαστικά οι δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης και να μας επιτρέπουν να κάνουμε λεπτομερείς, ακριβείς και πιο σταθερές κινήσεις από ποτέ.

–  Τα εργαλεία του ρομποτικού συστήματος διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από τον καρπό του ανθρώπινου χεριού, φτάνοντας σε περιστροφή κατά  3600.

Μεταφράζοντας τα παραπάνω σε όφελος για τους ασθενείς, το χειρουργείο γίνεται πιο ασφαλές, με μικρότερη νοσηρότητα και λιγότερο επώδυνο. Είναι ενδεικτικό πως, μετά από μια ρομποτική επέμβαση ο απαιτούμενος χρόνος νοσηλείας συντομεύει σημαντικά και οι ασθενείς επιστρέφουν συντομότερα  στις καθημερινές τους συνήθειες.

Στο Λαϊκό νοσοκομείο, ο Ρομποτικό Σύστημα  εφαρμόστηκε  άμεσα σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής. Σύντομα δε  η εφαρμογή του θα επεκταθεί στην ουρολογία.

Την ίδια στιγμή, μια νέα γενιά χειρουργών δημιουργείται εδώ στο Λαϊκό. Ειδικευόμενοι χειρουργοί και  φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών θα έχουν την ευκαιρία το προσεχές διάστημα εκπαιδευθούν στη ρομποτική μέθοδο χειρουργικής από πανεπιστημιακούς χειρουργούς που έχουν ήδη λάβει εξειδίκευση σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα του εξωτερικού και έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της μεθόδου. Παράλληλα, το Λαϊκό Νοσοκομείο και η Ιατρική Σχολή Αθηνών πρόκειται να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα ρομποτικής χειρουργικής σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία του εξωτερικού.

Το Da Vinci, λοιπόν, είναι εδώ για να αλλάξει τη ζωή όλων μας και παράλληλα να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα: Ότι, δηλαδή, η Δημόσια Υγεία μπορεί, τελικά, να πρωτοστατήσει σε μια άλλη ποιότητα υπηρεσιών στους ασθενείς και να διασφαλίσει όρους και προϋποθέσεις σύγχρονης και επιστημονικά άρτιας αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας τους.

Μια τέτοια εξέλιξη ας αποτελέσει την αρχή μιας άλλης εποχής, όπου θα συναντώνται όλες οι δυνάμεις, οι αξιόλογοι Έλληνες Επιστήμονες, οι δυνατότητες που προσφέρει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας. Έτσι αναβαθμίζεται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και η Δημόσια Υγεία κερδίζει την εμπιστοσύνη που πραγματικά της αξίζει.   

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Νικόλαος Ι. Νικητέας

Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής
Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ
Επιστημονικός Υπεύθυνος Ρομποτικής Χειρουργικής
Λαϊκού Νοσοκομείου

 

Επιλογές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.