Αγ. Θωμά 17, Τ.Κ. 11527, Αθήνα

Χρήστος Π. Τσιγκρής

 

Η Ρομποτική Χειρουργική

στην Υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας

και του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

DSC_5603Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση μα και δικαίωση, να χαιρετίζω την εγκατάσταση του ρομποτικού συστήματος Da-Vinci στο Νοσοκομείο μας. Στο Πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας ‘‘Λαϊκό’’ Νοσοκομείο, το κτισμένο προ 70 περίπου ετών, που προσέφερε, όλα αυτά τα χρόνια, πολυτιμότατες υπηρεσίες στην Ιατρική Εκπαίδευση και την Υγεία των πολιτών του τόπου. Στο Νοσοκομείο που στέγασε ιστορικές Κλινικές όπου έδρασαν και δρούν φωτισμένοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι γίγαντες της Ιατρικής. Στο Νοσοκομείο που εφηρμόσθησαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται με επιτυχία πρωτοποριακές διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι, στο Νοσοκομείο που διενεργήθησαν και διενεργούνται καθημερινώς πολύπλοκες σωτήριες επεμβάσεις.

Δυστυχώς, αυτό το Νοσοκομείο – πιλότος για την Ελληνική Ιατρική, συστηματικά απαξιώνετο για δύο δεκαετίες. Είχε είτε αφεθεί στην τύχη του και στην φθοροποιό επίδραση του χρόνου, είτε είχε παραδοθεί σε ασυντόνιστες, χωρίς σχεδιασμό και όραμα, κακότεχνες παρεμβάσεις.

Όμως τώρα, μέσα στο απίστευτα  μικρό χρονικό διάστημα των περίπου τεσσάρων τελευταίων ετών, όλοι καθημερινά παρακολουθούμε έκθαμβοι την πραγματοποιήση ενός συνεχούς θαύματος. Έτσι, αφού ολοκληρώθηκαν και παρεδόθησαν άρτια, καλαίσθητα και λειτουργικά, τα έργα αναπλάσεως της κυρίας εισόδου, των νέων πτερύγων νοσηλείας ασθενών, καθώς και οι νέες υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες, ήρθε η σειρά το Νοσοκομείο μας να εξοπλισθεί με ότι πιο τεχνολογικά προηγμένο έχει τεθεί στην υπηρεσία της σύγχρονης χειρουργικής, δηλαδή στην υπηρεσία του πάσχοντος συνανθρώπου : με το ρομποτικό σύστημα Da-Vinci.

Το ‘‘Λαϊκό’’ Νοσοκομείο υπήρξε απ’ τα ελάχιστα πρώτα Ιδρύματα στην Χώρα μας όπου εφαρμόσθηκε ήδη απ’ το 1991 και εξακολουθεί να εφαρμόζεται με επιτυχία, σε όλες της τις ενδείξεις και με όλες της τις εξελίξεις, η κορυφαία από τις σύγχρονες Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές : η Λαπαροσκοπική Χειρουργική. Στο ‘‘Λαϊκό’’ Νοσοκομείο, ακριβώς λόγω της Πανεπιστημιακής του αποστολής, δομής και στελεχώσεως, διδάχθηκε, με απόλυτη επάρκεια, την Λαπαροσκοπική τεχνική ενας μεγάλος αριθμός Χειρουργών, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σ’ όλη την Χώρα, καθιστόντας την Λαπαροσκοπική  προσπέλαση προσιτή στον Έλληνα Πολίτη.

Με την εφαρμογή της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Τεχνικής ο ασθενής απολαμβάνει:

  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού άλγους
  • Μείωση της μετεγχειρητικής νοσηλείας
  • Θεαματική επιτάχυνση στην μετεγχειρητική επαναδραστηριοποίηση
  • Επεμβατική ακρίβεια
  • Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα

Ετσι, λοιπόν, η επιλογή του ‘‘Λαϊκού’’ Νοσοκομείου για την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου συστήματος ρομποτικής χειρουργικής  Da-Vinci, του πρώτου και μοναδικού εγκατεστημένου σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην χώρα μας, ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία. Υπήρξε το αποτέλεσμα των πολύμηνων προσπαθειών μιας διμελούς ομάδας οραματιστών και της αμέριστης συμπαράστασης και συμβολής των Καθηγητών Κου Αλκιβιάδη Κωστάκη και Κου Ηλία Μπαστούνη, καθώς και του Αν. Καθηγητού  (τότε Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Κου Αθανάσιου Γιαννόπουλου. Υπήρξε η ενδεδειγμένη και σοφή απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να το εμπιστευθεί σε ένα Νοσοκομείο που συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολλαπλώς αναγνωρισμένο ιστορικό παρελθόν, τις εξαιρετικές δυνατότητες, ικανότητες και την εμπειρία του στελεχιακού του δυναμικού και την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η εφαρμογή του συστήματος ρομποτικής χειρουργικής Da-Vinci ελαχιστοποιεί δραστικά τα εγγενή μειονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Τεχνικής, ενώ αδιαμφισβήτητα πλεονεκτεί και προσθέτει – επ’ οφελεία των ασθενών – σε:

  • Επεμβατική ακρίβεια
  • Ευκολώτερη προσπέλαση δυσπρόσιτων ανατομικών στοιχείων και οργάνων
  • Επέκταση των ενδείξεων εφαρμογής Ελάχιστα Επεμβατικών Τεχνικών

DSC_5581Το χειριστήριο του Χειρουργού στο συστήμα ρομποτικής χειρουργικής Da-Vinci, ειναι δυνατόν να απέχει από μερικές δεκάδες εκατοστών έως πολλά χιλιόμετρα απ’ τον χειρουργούμενο ασθενή. Είναι, έτσι, προφανείς οι δυνατότητες που ελπιδοφόρα διαγράφονται στό άμεσο μέλλον, ιδιεταίρως σε μιά Χώρα σαν την δική μας, με την εκτεταμένη νησιωτική και  ορεινή γεωφυσική διαμόρφωσή της.

Πρέπει να τονισθεί ότι, το ρομποτικό σύστημα χειρουργικής, δέν δρά «από μόνο του». Οι ρομποτικοί βραχίονες απλά εκτελούν. Με εξαιρετική ακρίβεια και  αφάνταστη λεπτότητα, αλλά απλά εκτελούν τις εντολές του Χειρουργού. Και η εκπαίδευση Χειρουργών ικανών να χειρίζονται με αποτελεσματικότητα και απόλυτη ασφάλεια το σύγχρονο αυτό τεχνολογικό θαύμα,  είναι επιβεβλημένη.

Ως ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής με αντικείμενο την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, την Ρομποτική Χειρουργική και την Τηλεχειρουργική, του μόνου Επίσημου, θεσμοθετημένου και πιστοποιημένου τρόπου μαθήσεως των νέων σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών στην Ελλάδα, αλλά και ως απλός Λειτουργός της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Λαϊκού Νοσοκομείου, διαμηνύοντας τα αισθήματα των συναδέλφων μου, καλοσορίζω την εγκατάσταση του συστήματος ρομποτικής χειρουργικής Da-Vinci στο Νοσοκομείο μας.

Χρήστος Π. Τσιγκρής
Αν. Καθηγητής Χειρουργικής
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών:
‘‘Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική΄

 

Επιλογές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.